Er is de laatste tijd steeds meer maatschappelijke aandacht voor de problemen van jongens en mannen: de problemen die ze ervaren, zoals eenzaamheid, schooluitval en werkloosheid, en ook voor de problemen die ze veroorzaken, zoals grensoverschrijdend gedrag en geweld. Het wordt steeds zichtbaarder hoe misogyne online influencers weten in te spelen op de onzekerheid van jongens, en de gevolgen daarvan zowel online als in de fysieke wereld. Maar het is vaak niet duidelijk hoe we daar, als mensen en als samenleving, het beste mee om kunnen gaan. Wat hebben onze jongens nodig?

Een van de belangrijkste lessen die mannen in deze maatschappij leren over wat het betekent om “een echte man” te zijn is dat je problemen oplost, niet om hulp vraagt, geen emoties laat zien. De man box zorgt voor eenzaamheid en een gebrek aan intimiteit en verbinding in de levens van mannen. En in de grote problemen van deze tijd, waarin politieke, economische, klimaat-, en technologische veranderingen elkaar steeds sneller lijken op te volgen, is er steeds minder ruimte voor menselijkheid en vertrouwen en ontstaat steeds meer onzekerheid. Bovenop de problemen en vragen die jongens en mannen al ervaren, ontstaat een extra laag eenzaamheid doordat zij in de man box connectie en oprechte verbinding missen met de mensen om hen heen. Terwijl connectie een van de belangrijkste dingen is die we als mensen nodig hebben.

Mannen meer mens

Wat helpt? Wat kunnen we jongens meegeven? In ieder geval niet: nog harder hun best doen om “een echte man” te zijn. Meer van hetzelfde gaat het probleem niet oplossen. Ook het herwaarderen of zelfs herdefiniëren van mannelijkheid gaat ons niet redden. Want het probleem ligt nou juist in die norm: in man-zijn is er steeds iets wat je moet doen. Als we de onzekerheid en de kwetsbaarheid die ons mens maken kunnen aannemen en ermee kunnen zijn, kunnen we samen mens zijn, in kwetsbaarheid en vertrouwen.

Voor de hele samenleving en in al onze communities is meer menselijkheid nodig en minder mannelijkheid. Meer zacht en minder hard. Meer samen en minder alleen. Meer solidariteit, gemeenschap, voor elkaar zorgen: uiteindelijk is dat wat er nodig is om de wereld te veranderen en de giftige systemen af te breken.

Dat zijn grote woorden maar zorgzaamheid cultiveren en een web van zachte relaties bouwen kan heel klein beginnen. In al onze relaties en kleine interacties met alle mannen en andere mensen om ons heen. De zachte revolutie begint thuis, in de supermarkt, langs het voetbalveld. Want als it takes a village to raise a child dan kunnen wij allemaal bijdragen aan de opvoeding van al onze zonen. Als we samen een web weven van zachte relaties dan vangen we daar iedereen in op.

Hoe kan mannenemancipatie voor onze jongens zorgen?

Op 19 november organiseren we een hele dag gesprekken over hoe mannenemancipatie voor onze jongens kan zorgen, in solidariteit en gemeenschap, en hoe wij daar allemaal een eerste stapje in kunnen zetten en in al onze communities mannen meer mens kunnen maken.

Open Space Technology

We richten de dag in op basis van Open Space Technology: een inspirerende participatieve methode voor grote bijeenkomsten, op basis van de ervaring dat bij conferenties de pauzes het meest waardevol zijn: dan worden de gesprekken gevoerd die het belangrijkst zijn voor de deelnemers. We maken op 19 november de hele dag ruimte voor die gesprekken. Je leest hier meer over process facilitation als transformative en feminist practice.

Dat betekent: aan het begin van de dag bepalen de deelnemers wat er op de agenda komt. Je kan inbrengen wat jij belangrijk vindt, of niets inbrengen en deelnemen aan gesprekken die door anderen zijn geïnitieerd. Gedurende de dag zijn er in een aantal rondes in verschillende ruimtes sessies over verschillende onderwerpen die door deelnemers zijn ingebracht. Aan het einde van de dag verzamelen we de verslagen van al die sessies en kan iedereen zien wat er allemaal is gebeurd.

Na de bijeenkomst ontvang je een (foto)verslag. Met de inspiratie en contacten die je bij de bijeenkomst opdoet mag ieder doen wat die wil, voor zover mogelijk wil Emancipator graag samenwerken om goede ideeën te realiseren. Hoe dan ook organiseren we volgend jaar weer een Open Space-bijeenkomst.

> Lees hier het verslag van de Open Space 2024.

Voor wie is deze bijeenkomst?

Deze bijeenkomst is voor iedereen die geïnteresseerd is in mannenemancipatie en het betrekken van jongens, mannen en mannelijkheid bij de oplossing. Voor professionals, beleidsmakers, sleutelfiguren, activisten, changemakers, ambtenaren, jongerenwerkers, onderzoekers, enzovoort, die werken met jongens en mannen of die zich bezighouden met emancipatie, feminisme, het voorkomen van gendergerelateerd/seksueel geweld, gelijkwaardig ouderschap, lhbtqia+-emancipatie, persoonlijke ontwikkeling, seksualiteit, enzovoort.

Werk je met jongens en mannen en wil je graag leren hoe je met hen in gesprek kan gaan over (nieuwe invullingen van) mannelijkheid? Werk je aan onderwerpen gerelateerd aan emancipatie/gender/feminisme en wil je jongens, mannen en mannelijkheid deel van de oplossing maken? Zie je hoe moeilijk jongens en mannen het hebben en wil je mannenemancipatie deel van de oplossing maken van hun problemen? Vind je dat mannen meer mens mogen worden en wil je daarover met anderen in gesprek? Dan is dit event voor jou.

Waar & wanneer?

19 november, 9.00 uur inloop, 10.00-18.00 uur programma

Bij NoLIMIT: Geldershoofd 80, Amsterdam

Introductie & voorbereiding: op dinsdagavond 18 november 18.00-21.00 uur bereiden we samen het event van 19 november voor. Met eten, introductie in Open Space Technology, Whole Person Process Facilitation en andere tools, en een inkijkje hoe we dat in de praktijk inzetten voor mannenemancipatie. Hier meer informatie en aanmelden.

Actiedag: save the date, op 15 januari 2026 16.00-19.00 uur organiseren we een vervolgbijeenkomst, om het samen te hebben over wat we nu gaan doen! Meer informatie volgt, zet ‘m alvast in je agenda.

Aanmelden

Meld je aan via het formulier hieronder.

Deelname is gratis. Let op, als je je hebt aangemeld verwachten dat je komt (met name i.v.m. de catering). Kan je toch niet komen meld je dan tijdig af, uiterlijk een week van tevoren, anders zijn we helaas genoodzaakt gemaakte kosten in rekening te brengen.

De locatie is toegankelijk voor rolstoelgebruikers. We zorgen in de catering voor voldoende veganistische opties. Heb je andere wensen of noden laat het ons dan weten via het formulier.

Voeg toe aan je kalender

Datum en tijd:

19 november, 10:00 - 18:00

Locatie:

Geldershoofd 80

1103BG

Amsterdam

Organisator:

Emancipator