Man en feminist, wat nu?
Stel, je bent man, wit, hoger opgeleid, freelance journalist. Vanuit je positie heb je toegang tot de opiniepagina van een toonaangevende landelijke krant. Wat doe je dan met dit privilege?
Ik zou denken: een oproep aan andere mannen om zich in te zetten voor vrouwenrechten, een verontwaardigd artikel over de wereldwijde epidemie van mannelijk geweld, voorbeelden van hoe je als man je peers aanspreekt op vrouwonvriendelijk gedrag, een kritische analyse van de wereldwijde backlash tegen vrouwen en feminisme, argumenten voor uitbreiding van vaderschapsverlof, voorstellen om de seksualiteit van jongens en mannen op zo’n manier te ontwikkelen dat ze hierin werkelijk vrij worden, een verslag van een mannengroep waarin huilende mannen elkaar in de armen vallen en beterschap beloven, en ga zo maar door.
Feminisme gaat niet alleen over individuele mannen en vrouwen, het is een politieke strijd voor gelijke verdeling van macht en middelen. Als mannen daaraan bijdragen vind ik dat echt feministisch.
Wanneer je je privileges echter niet inzet om de strijd voor rechtvaardigheid te voeren maar om degenen die de strijd voeren te bekritiseren, stel ik voor dat we nog een paar stappen kunnen maken.
Beste Colin van Heezik en andere goedbedoelende feministische medemannen, ik houd me nu al meer dan 25 jaar bezig met mannen en feminisme, laat me proberen iets te man-to-mansplainen.
Inderdaad, het feminisme heeft mannen nodig voor een betere wereld. En mannen hebben feminisme nodig voor een beter leven. Het wordt tijd dat mannen onderdeel van de oplossing worden, anders blijven ze deel van het probleem. Erover praten is dan niet genoeg, we’ve got to walk the talk!
Wereldwijd is deze ontwikkeling al lang gaande, bijvoorbeeld in de MenEngage alliantie. Honderden organisaties uit steeds meer landen op alle continenten werken samen aan het betrekken van mannen bij gender rechtvaardigheid. Mannen en vrouwen werken hierin constructief met elkaar samen, omdat duidelijk is dat we allemaal gebaat zijn bij eerlijk delen en niet slaan, zoals Anja Meulenbelt haar feminisme zo mooi samenvat.
Als feministische man kan je je bij allerlei organisaties en initiatieven aansluiten. Bij Emancipator roepen we mannen op zich uit te spreken voor betrokken vaderschap en tegen geweld tegen vrouwen. We zoeken mannen die hierover voorlichting en workshops willen geven. Of erover willen schrijven. Sluit je aan!
Je kunt ook meedoen aan het organiseren van de Women’s March, een donatie doen aan Mama Cash, lid worden van het Nederlands Gender Platform WO=MEN, een kijkje nemen in het archief van de internationale vrouwenbeweging bij Atria, vrijwilliger worden bij één van de vele lokale organisaties en initiatieven, of je aansluiten bij de HeForShe-campagne. Je kunt natuurlijk ook altijd een eigen initiatief in je omgeving beginnen, er is heus genoeg te doen. En hulp en advies zijn overal te krijgen.
Sylvana Simons kreeg bij voortduring van witte mensen te horen dat ze het wel met haar antiracistische boodschap eens waren, maar niet met de manier waarop die gebrecht werd. Haar antwoord was simpel, en lijkt me ook hier van toepassing: mooi, fijn dat je het met me eens bent, dan hebben we eigenlijk geen probleem. Wat weerhoudt je er dan nog van om diezelfde boodschap op een voor jou wel passende manier de wereld in te brengen?
Jens van Tricht is directeur van Emancipator, co-coördinator van MenEngage Europe en auteur van het boek Waarom feminisme goed is voor mannen dat in het najaar verschijnt bij AtlasContact