29-1-2016 Initiatiefrijke vrouwen maken de stad! Netwerkbijeenkomst WOMEN Inc.

Emancipator op het grote scherm! Op onze nieuwjaarsborrel werden wij gefilmd door documentairemakers Milred Roethof  en Annegré Bosma. De eerste beelden van hun portretserie “Vrouwen van Amsterdam, Kapitaal van de stad” zijn te zien op het evenement: “Initiatiefrijkwomeninc-150x250cm-nomarks_2e vrouwen maken de stad” van WOMEN Inc., de Gemeente Amsterdam en SPE.

Wat kan je verwachten?

Annet Vaessen, directeur WOMEN Inc., gaat in gesprek met Wethouder Simone Kukenheim die meer vertelt over de Nota Vrouwenemancipatie 2015-2018. De jonge Amsterdamse Cheyenne Toney zorgt voor een prachtig muzikaal optreden. Daarnaast presenteert SPE haar plannen voor 2016 en het nieuwe jurysysteem voor de speerpuntsubsidies. Zo weet je straks precies waarvoor, bij wie en waar je subsidie kunt aanvragen. Aflsluiten vind een netwerkborrel plaats, om jezelf en elkaar te versterken. En natuurlijk het belangrijkste: je krijgt een exclusief voorproefje van het gefilmde portret over Emancipator.

DATUM: vrijdag 29 januari 2016 TIJD: 14.15 tot 18.00 uur LOCATIE: Centrale OBA, Oosterdokskade 143 in Amsterdam TOEGANG: gratis, maar meld je hier aan

 

 

11/01/16 Nieuwjaarsborrel Emancipator

kerstkrt-emancipatorUitnodiging nieuwjaarsborrel:

Emancipator nodigt u graag uit om u tijdens de nieuwjaarsborrel een gelukkig nieuwjaar te wensen. Lees meer

14/12/15 Emancipator Café: Mannen in transitie

Tot nu toe draaide het Emancipatorcafe om de persoonlijke beleving van de deelnemers. Lees meer

27 november 2015: Kracht on Tour – En de man dan?

Schermafbeelding-2015-10-13-om-12.14.49-300x108Twee jaar lang bezocht minister Jet Bussemaker zes regio’s om afspraken te maken over een betere
financiële positie van vrouwen. Lees meer

19/11: Beat The Macho – Grensoverschrijdend gedrag van jongens

Schermafbeelding-2015-10-13-om-11.54.3719 november organiseren Rutgers en Emancipator een ronde tafel gesprek over grensoverschrijdend gedrag van jongens.

Emancipator en Rutgers nodigen u van harte uit om deel te nemen aan een ronde tafel gesprek over grensoverschrijdend gedrag van jongens.

In opdracht van het ministerie van OCW zijn Rutgers, Soa Aids Nederland en Movisie samen met een zevental lokale partners met jongens in gesprek gegaan over de leuke en minder leuke kanten van mannelijkheid. Zeventig jongens verzonnen samen zeven scenario’s met een dilemma: Ben jij jezelf? Of speel je de macho? Bijna 7000 jongens reageerde online op deze dilemma’s. Met al deze input hebben twee artiesten een populair nummer gemaakt over jongens en mannelijkheid. Het filmpje kunt u hieronder vinden.

Tijdens deze bijeenkomst worden de resultaten van de campagne Beat the Macho gepresenteerd. We nodigen je graag uit om hierbij aanwezig te zijn en mee te denken over wat er verder moet gebeuren op dit thema en wie dat moet doen.

Het is duidelijk dat Beat the Macho goed aansluit bij de visie van Emancipator om jongens en mannen tot deel van de oplossing voor allerlei maatschappelijke vraagstukken te maken door samen te werken aan een verruiming en transformatie van de opvattingen over mannelijkheid. Grensoverschrijdend gedrag kan plaatsvinden op diverse terreinen die we graag met jullie willen onderzoeken. De uitkomsten worden meegenomen in de rapportages en aanbevelingen van Rutgers en Emancipator.

Praktische informatierutgers
Datum en tijd: 19 november 2015, 13.00 uur – 17:00 uur, inloop met broodje vanaf 12:30, 17:00 uur borrel
Locatie: HNK Utrecht CS, Arthur van Schendelstraat 648 – 750 (loopafstand Utrecht CS)
Voor wie: professionals die werken met jongens of op het thema (seksueel) grensoverschrijdend gedrag.
Deelname: gratis

Aanmelden via deze link

05/11/15 Mannen en mantelzorg? Niet te missen!

mannen en mantelzorgEmancipator organiseert in samenwerking met Movisie een dialoog tussen mannelijke mantelzorgers en beroepskrachten. Ben of ken je een mannelijke mantelzorger? Of heb je in je werk met mannelijke mantelzorgers te maken?

Meld je aan of zeg het voort!

Waarom
deze bijeenkomst?

40% Van de mantelzorgers is man. Dat is veel meer dan vaak gedacht wordt. Toch is er maar weinig aandacht voor. Wat zijn de ervaringen en wensen van mannelijke mantelzorgers? Dat staat in deze bijeenkomst centraal.

Mantelzorg staat volop in de belangstelling: in de participatiesamenleving zullen we (nog) meer voor elkaar moeten zorgen. Kunnen mannen ook meer doen? Wat belemmert hen om mantelzorg te verlenen? Wat hebben mannelijke mantelzorgers nodig? Wat kunnen vrouwen van hen leren? In een creatieve sessie gaan we verhalen verzamelen van mannelijke mantelzorgers én beroepskrachten.

Het vervolg

De uitkomsten van deze bijeenkomst worden meegenomen in een publicatie over Mannen en Mantelzorg die eind 2015 zal verschijnen en in het handelingsperspectief mannenemancipatie van Emancipator (verschijnt juni 2016).

Praktische informatie:

Movisie verzorgt voor iedereen een heerlijke Ethiopische maaltijd. Om 18:00 zal het eten worden geserveerd en het kennismakingsrondje beginnen. Rond 18:30 zal het programma beginnen.

Datum en tijd: Donderdag 5 november 2015 18.00 uur – 21.00 uur
Locatie: Buurtwerkplaats Noorderhof, President Allendelaan 3, Amsterdam.
Buurtwerkplaats ligt links naast het Sloterparkbad. Er is gratis parkeerruimte op het parkeerterrein van het Sloterparkbad. De eindhalte van tramlijn 7 en 14 zijn vlakbij.

Deelname is gratis!
Voor wie:

Mannelijke mantelzorgers en beroepskrachten in zorg en welzijn.Schermafbeelding 2015-09-29 om 17.52.44
Meer informatie: Wilco Kruijswijk, Movisie w.kruijswijk@movisie.nl 030 789 20 87
Arne van Huis, Emancipator, arne@emancipator.nl
Aanmelden kan tot 29 oktober bij: Anja Veenstra, a.veenstra@movisie.nl

 

 

26/9/15 Emancipator Workshop Mannen Meer Mens tijdens BiCon Rotterdam

Emancipator Workshop Mannen Meer Mens 

Emancipator houdt zich bezig met mannenemancipatie en seksuele diversiteit. Daarom geven we een workshop tijdens de jaarlijkse BiCon – het evenement voor biseksuelen.

In deze intensieve workshop gaat Emancipator – de Nederlandse organisatie voor mannen en emancipatie – met jullie aan de slag om de problemen rondom de zichtbaarheid en emancipatie van biseksuelen aan te pakken. Hierbij kijken we naar gendernormen en rol- en gedragspatronen en vooral naar het doorbreken daarvan. Aan het einde van de workshop hebben we samen concrete en praktische aanbevelingen gemaakt voor professionals, organisaties en beleidsmakers.

Mede dankzij vrouwen- en homobeweging zijn traditionele sekseverhoudingen de laatste decennia flink verschoven. Na ruimte voor vrouwen ontstaat er langzaam maar zeker ook ruimte voor mannen om zich te ontworstelen aan ouderwetse, beperkende en destructieve invullingen van mannelijkheid. Een zoektocht naar nieuwe constructieve rollen dient zich aan, mannen worden meer mens. Toch is er nog een lange weg te gaan.

Mannen hebben een belangrijke bijdrage te leveren aan de vrouwen- en lhbt-emancipatie, en hebben zelf bovendien een wereld te winnen. Seksuele diversiteit speelt een belangrijke rol binnen mannenemancipatie. Bij seksuele diversiteit denkt men meestal aan mensen met een van de heteroseksuele norm afwijkende seksuele voorkeur of praktijk. Maar waarom is “homo” nog steeds één van de meest gebruikte scheldwoorden? En wat betekent dit voor heterojongens en – mannen? Wat gebeurt er als we mannelijke heteroseksualiteit gaan beschouwen als een specifieke vorm van seksuele diversiteit? Als we gaan kijken naar de verschillen tussen mannen onderling ten aanzien van mannelijkheid en seksualiteit? Welke rol speelt seksuele diversiteit in de emancipatie van jongens en mannen? Hoe verhoudt mannelijkheid zich tot biseksualiteit? Hoe verhoudt biseksualiteit zich tot (mannen)emancipatie? Maakt biseksualiteit een man minder mannelijk? Meer mens? Hoe draagt de emancipatie van biseksualiteit bij aan mannenemancipatie? Hoe draagt mannenemancipatie bij aan de emancipatie van biseksualiteit?

In deze workshop verkennen we wat er nodig is om seksuele diversiteit te verbinden aan de emancipatie van jongens en Sanne Polsmannen. Wat is er nodig om hen te bevrijden uit het heersende keurslijf? Welke concrete bijdrage kunnen professionals hieraan leveren? Wat kan ieder van ons doen?

Gespreksleider en trainer Sanne Pols zet zich graag in om iedereen de ruimte te geven het leven openlijk en in vrijheid in te kleuren naar eigen wens en inzicht. Ook wanneer dit kleuren buiten de zogenoemde lijntjes gebeurt. Sanne is ambassadeur van Emancipator en maakt zowel persoonlijk als in haar werk graag de vertaalslag om maatschappelijke thema’s bespreekbaar te maken. Vanuit haar persoonlijke en professionele ervaring weet Sanne een constructieve dialoog aan te gaan over licht ontvlambare thema’s als seksuele diversiteit.

Om je in te lezen voor de workshop kan je hier meer achtergrondinformatie vinden.

14-09-2015 Emancipator Café: Wetten van goed ouderschap

Wetten van goed ouderschap, een avond over slagen en falen van ouderlijk gezag

Erger jij je ook altijd groen en geel aan van die zeurende, huilende kinderen in het gangpad van de supermarkt? Schaam jij je ook diep als je eigen kind ver na bedtijd op de camping krijsend bij het WC-blok staat? Verbijt je je over ouders die kinderen gewoon dwars over zich heen laten walsen en ieder gesprek onderbreken omdat hun kind toevallig net een ‘geweldige’ nieuwe danspas heeft bedacht? Word jij ook een beetje bang van vaders die streng en dreigend met veel fysiek machtsvertoon hun wil aan de kinderen opleggen?

Het Emancipator Café gaat over ouderschap en de omgang met conflicten tussen ouder en kind. Iedereen is kind geweest, heeft kinderen in de omgeving of heeft zelf kinderen. En iedereen kent conflictsituaties tussen ouder en kind. Dus iedereen is ervaringsdeskundige. Die ervaring en kennis willen we benutten om binnen twee uur tot wetten van goed ouderschap te komen. Hoe zorg je ervoor dat je kind precies doet wat jij wil? Wij weten het niet, dus we rekenen op jullie.
Er is toneel, intensieve deelnemerparticipatie, hoog filosofische discussie en natuurlijk fantastisch eten. Neem je vriend, vriendin, broer, zus, vader of moeder mee want daar wordt het alleen maar gezelliger van.
 Locatie

De Peper, Overtoom 301, Amsterdam, www.depeper.org

Eten

Bij De Peper kan vooraf een betaalbare heerlijke biologisch-veganistische maaltijd gegeten worden.

Tijd

Foto met dank aan www.gelijkisanders.nl

Foto met dank aan www.gelijkisanders.nl

  • 18.00 inloop.
  • 18.30 eten
  • 19.30 programma
  • 21.30 eind

Aanmelden

Via deze link: Aanmelden Emancipator Café 14 september 2015

We zien elkaar op maandag 14 september in Overtoom 301 vanaf 18:30 uur diner en 19:30 uur start Wetten van goed ouderschap. Tot dan!

27 juni 2015: Emancipator Café tijdens het Gelijk=Anders Festival

Tijdens het Gelijk=Anders Festival in Pakhuis De Zwijger in Amsterdam, op 27 juni 2015, organiseert Emancipator een extra Emancipator Café.

Op zaterdag 27 juni 2015 staat Pakhuis De Zwijger in Amsterdam in het teken van gelijkheid. Gelijkheid tussen vrouw, man, trans, LHBT en alles daartussenin. Gelijkheid lijkt namelijk vanzelfsprekend, maar hoe gelijk zijn we nu helemaal? Tijdens het Gelijk=Anders Festival op 27 juni gaan, tussen 14.00 en 19.30 uur, activisten, artiesten, wetenschappers en politici samen met het publiek aan de slag met de nieuwe ‘Agenda voor de Toekomst’ voor een gelijke wereld. Een wereld waarin het niet uitmaakt in welk lichaam je geboren bent of wie je liefhebt. Denk en doe je mee?

Emancipator doet mee door een extra editie van het Emancipator Café te organiseren. Van 15.00-16.00 zijn alle aanwezigen van harte welkom om mee te praten over mannen en emancipatie. We hebben vier korte pitches over de onderwerpen die bij mannenemancipatie centraal staan:

Zorg – Orville Breeveld (Vitamine V)

Geweld – Douglas Mendoza (Storyteller, Puntos de Encuentro, Nicaragua)

Seksuele Diversiteit – Rohit Vyas (Tri-Diversity)

Seksualiteit – Karlijn de Blécourt (Rutgers, Beat The Macho)

 

Na deze pitches gaan de sprekers ieder aan een tafel in gesprek met de aanwezigen.

 

Denk je mee? Praat je mee? Doe je mee?

Bestel op tijd je tickets bij Gelijk=Anders!

KICK OFF MANNENEMANCIPATIE 2.0

Emancipator organiseert op 11 juni een bijzondere bijeenkomst over mannen en emancipatie. We nodigen jullie uit om te participeren in het vormgeven van mannenemancipatie 2.0. We nodigen voor deze dag mensen uit die met jongens en mannen werken, met meisjes en vrouwen en professionals die zich juist bezighouden met diegenen die zich niet thuis voelen bij de tweedeling tussen mannen en vrouwen. Doe je mee?

We willen graag van jullie weten wat er nodig is op het gebied van mannenemancipatie, binnen jullie organisatie, voor jullie doelgroep, rond het thema waar jullie aan werken. Wat werkt bij jullie? Wat kunnen professionals, organisaties en beleidsmakers in jullie ogen doen om mannenemancipatie te bevorderen? Wat hebben jullie van hen nodig? We kijken ernaar uit hierover jullie gedachten hierover te horen.

Voel je vrij om deze uitnodiging te verspreiden onder andere mogelijk geïnteresseerden.

Meld je uiterlijk 4 juni aan via deze link.

PRAKTISCHE INFORMATIE

  • Datum Donderdag 11 juni 2015
  • Tijd 9.00 – 18.00
  • Plaats Broedplaats Lola Luid – Schipluidenlaan 14 – 1062 HE Amsterdam
  • Bereikbaarheid Op loopafstand van trein- en metrostation Burgemeester Lelylaan. Vlakbij afslag Osdorp van de A10 (let op: betaald parkeren)
  • Kosten Gratis – Let op: voor het organiseren van deze bijeenkomst maken wij kosten. Als je je aanmeldt rekenen we op je. In geval van ‘no show’ zullen we de kosten voor catering à 25 Euro aan je doorberekenen.
  • Inclusief Koffie, thee, lunch en borrel

Contact info@emancipator.nl of 0643083686

PROGRAMMA

  • 09.00 Inloop met koffie/thee
  • 09.30 Plenaire opening en vaststellen van de agenda
  • 10.45 Subsessies waarin iedereen actief kan meepraten
  • 13.00 Lunch
  • 14.00 Subsessies
  • 15.30 Samenvatting en conclusies
  • 17.00 Borrel
  • 18.00 Einde

Na afloop van de Kick Off is het mogelijk om ter plekke bij Thúskomme een dagmaaltijd te nuttigen voor €10,-. Hiervoor kan je reserveren door minimaal twee dagen van tevoren een e-mail te sturen naar info@thuskomme.nl o.v.v. ‘reservering dagmaaltijd 11 juni’ (geef hierbij aan of je vegetariër bent of niet).

WERKWIJZE

We hebben ervoor gekozen op deze dag te werken met de methode Open Space Technology. Dit is een methode die ruimte geeft voor maximale participatie en ruimte, zodat wat jij belangrijk vindt over mannenemancipatie gehoord kan worden.

Wat je vooraf moet weten?

Deze methode:

  • Laat de agendapunten over aan jullie, de deelnemers, met betrekking tot ons onderwerp. En daardoor krijgt iedereen de ruimte om de voor hen belangrijke punten te bespreken.
  • Geeft deelnemers veel mogelijkheden om verbindingen te maken met andere mensen die dit thema ook na aan het hart hebben liggen.
  • Geeft deelnemers de vrijheid van de ene naar de andere sessie te gaan, zodat je op ieder moment op zoek kunt gaan naar wat jou boeit en waar jij denkt de beste bijdrage te leveren.
  • Levert een schriftelijke rapportage van elke sessie op de muur, zodat je meteen op de hoogte kan blijven van waar je niet bij was.

Op de dag zelf komt de uitleg over hoe we dit doen met elkaar, we vragen je je te laten verrassen.

De dag wordt begeleidt door Marianne Aal en Doris Gottlieb van Contorno Consulting.

UITKOMSTEN

De uitkomsten van de dag worden gebruikt voor de ontwikkeling van een Handelingsperspectief Mannenemancipatie met concrete aanbevelingen voor het bevorderen van mannenemancipatie voor professionals, organisaties en beleidsmakers. Het Handelingsperspectief wordt in de loop van 2016 als online publicatie gepresenteerd.

Als het goed is leidt deze bijzondere dag ook tot meer samenhang tussen mensen, organisaties en thema’s op het gebied van mannenemancipatie. Zo krijgt het Netwerk Man 2.0 vorm. Waarschijnlijk levert de dag iedereen een heleboel inzicht en inspiratie op. En wellicht ontstaan er ook nieuwe samenwerkingsverbanden.

EMANCIPATOR EN MANNENEMANCIPATIE

Emancipator geeft als Nederlandse organisatie voor mannen en emancipatie een positieve draai aan de veranderende rol van jongens en mannen in de samenleving. Emancipator richt zich met het Project Mannenemancipatie 2.0 op het ontwikkelen en versterken van Netwerk Man 2.0, en op het ontwikkelen van een Handelingsperspectief met concrete aanbevelingen voor mannenemancipatie voor professionals, organisaties en beleidsmakers. Het Netwerk Man 2.0 wordt gevormd door degenen die zich in Nederland met jongens, mannen en emancipatie bezig (willen) houden. Het handelingsperspectief krijgt vorm in een online publicatie met praktische tips voor iedereen die mannenemancipatie wil bevorderen.

Mannenemancipatie gaat over het verbeteren van de positie van mannen en vrouwen door het veranderen van de bestaande verhoudingen tussen de seksen. Hiervoor is het nodig om te komen tot een zodanige transformatie van mannelijkheid dat jongens en mannen zich meer tot mens kunnen ontwikkelen en nieuwe, positieve rollen innemen in de samenleving van de 21e eeuw. Daarbij gaat het bijvoorbeeld over vraagstukken rond de combinatie van arbeid en zorg bijvoorbeeld, over vaderschap, opvoeding, over relaties en seksualiteit, over participatie, over geweld en agressie, over seksuele diversiteit, over lichamelijke en geestelijke gezondheid. Mannenemancipatie levert een belangrijke bijdrage aan de emancipatie van meisjes en vrouwen en is goed voor jongens en mannen zelf. Emancipator ziet mannen als deel van de oplossing voor persoonlijke en maatschappelijke problemen en uitdagingen.